Veerkracht onderwijs

Op alle facetten van je leven bewust kunnen kiezen voor gezondheid en veerkrachtig in het leven staan, is voor veel mensen geen vanzelfsprekendheid. Het vereist dat je als mens dag in dag uit mindful (met aandacht) en heartful – je hart volgend en met (zelf)compassie – gezonde keuzes maakt op alle leefstijlgebieden: voeding, beweging, werk, stress, sociale relaties en zingeving. Alle leefstijlkeuzes tezamen beïnvloeden onze veerkracht (VQ) als mens; de mate waarin wij mentaal (IQ), fysiek (FQ), emotioneel (EQ) en spiritueel (SQ) in balans zijn. Zie de afbeelding hieronder.

In 2018 is de menukaart ‘De oerkracht van gezondheid’ ontwikkeld. Deze menukaart bestaat uit een palet van middelen die het individu helpen om op alle gebieden van zijn leven gezonde(re) keuzes te maken. Deze middelen zijn onderverdeeld in drie categorieën:

  • Leefstijltest: een online test waarmee het individu in vijf minuten meer inzicht heeft in de balans van zijn leefstijl. De vragenlijst bestrijkt de zes leefstijlgebieden die tezamen onze gezondheid en veerkracht beïnvloeden.
  • Leefstijlcoaching: als individuele begeleiding prettig of wenselijk is, is er de leefstijlcoach die werkt vanuit de filosofie van de leefstijlcirkel met aandacht voor mindfulness en compassie. Een persoonlijk leefstijlplan wordt opgesteld en door een gezondheidsmeting krijgt het individu bovendien op tastbare wijze inzicht in het effect van zijn handelen.
  • Cursussen: korte, praktijkgerichte cursussen klassikaal en online die de deelnemer activeren om in zijn dagelijkse praktijk zélf aan de slag te gaan met nieuw gezond(er) gedrag.

De Active Health Foundation was initiator van het project en gaf steun via onbezoldigde consultancy.

Heeft u een vraag?

Wilt u meehelpen? Draag bij op een manier die bij u past. Samen maken wij het gezonde verschil!

Contactformulier