Zorgcentrum weduwen Srebrenica

In 1995 werd de veilig geachte enclave Srebrenica ingenomen. Meer dan 8.000 mannen en jongens vanaf 14 jaar werden gescheiden van hun moeders en vrouwen, en vervolgens vermoord. Duizenden vrouwen bleven achter als weduwen, ‘de weduwen van Srebrenica’. Zij dragen pijn en trauma’s met zich mee. Inmiddels zijn sommigen van hen hulpbehoevend. In Bosnië en Herzegovina is er geen traditioneel thuiszorgsysteem, en opname in een verzorgingstehuis is vaak onbetaalbaar.

Daarom is er een ouderenzorgcentrum gebouwd in Potočari, een plaats ten noordwesten van de stad Srebrenica. Het zorgcentrum richt zich naast de moeders en weduwen van Srebrenica, ook op andere kwetsbare ouderen die in slechte financiële omstandigheden verkeren zonder steun van familie. Dit doet zij zonder onderscheid naar religieuze of etnische achtergrond. In het centrum vinden de ouderen een veilige en rustige plek om te wonen, ze krijgen dagelijks een warme maaltijd, ontvangen medische hulp en krijgen regelmatig bezoek.

Duurzame stroomvoorziening

Om dit zorgcentrum van een stabiele, ononderbroken voorziening van stroom en warmte te voorzien, is bij dit project een transformatorstation gebouwd. Het was de laatste fase van het duurzame energieproject om tot een energieneutraal zorgcentrum te komen. Eerder zijn al warmtepompen geïnstalleerd en zonnepanelen aangelegd om het gebruik van hout en kolen te vermijden.

Dagelijks profiteren ongeveer 500 mensen van de voorzieningen. Dat zijn naast de bewoners van het zorgcentrum, ook de kinderen van een opvangcentrum en een kinderdagverblijf.

Het project werd uitgevoerd door Stichting Proplan en hulporganisatie IFS-EMMAUS met steun van Wilde Ganzen. Omdat het project tijdens de afrondende fase nog financiële steun nodig had, heeft Active Health Foundation hierin voorzien.

Heeft u een vraag?

Wilt u meehelpen? Draag bij op een manier die bij u past. Samen maken wij het gezonde verschil!

Contactformulier