Het logo

Active Health Foundation wil bijdragen aan ‘gezonde mensen en een gezonde wereld’. In haar logo worden de aspecten van universaliteit, gezondheid en bewustzijnsontwikkeling verenigd in het pijnappel symbool en de turquoise kleur.

Gezondheid als universele, verbindende waarde

De pijnappel verwijst naar de pijnappelklier of epifyse. Een kleine, lichtgevoelige klier in het centrum van onze hersenen. Het is ontwikkeld uit het zogeheten derde oog en betrokken bij de hormoonproductie van onder meer serotonine en melatonine. Serotonine is een neurotransmitter die onze emoties, stemming, eetlust, zelfvertrouwen, slaap en seksuele activiteit beïnvloedt. Melatonine reguleert ons circadiaans ritme (slaap/waakritme) en het grotere met jaargetijden samenhangende ritme. Kortom, een klier zo groot als een erwt maar essentieel voor onze gezondheid.

De pijnappel appelleert bovendien aan ‘universaliteit’ doordat het door de eeuwen heen in diverse culturen en tradities opduikt, veelal in de gedaante van dennenappel of derde oog. Enkele voorbeelden: het alziende ‘oog van Horus’ in de Egyptische mythologie en het ‘oog van Shiva’ in de Vedische literatuur/hindoeïsme/boeddhisme, de Griekse god Dionysus en de Paus met een pijnappel op hun staf en de invloedrijke Franse filosoof Descartes die de epifyse de ‘zetel van de ziel’ noemde.

Bewustzijnsontwikkeling naar een integrale, inclusieve blik

De kleur turquoise verwijst naar de ontwikkeling van bewustzijn op individueel en collectief niveau. Een voorbeeld van denken over bewustzijnsontwikkeling en waardesystemen vormt het Spiral Dynamics model. Hierin symboliseert de kleur turquoise het bewustzijnsniveau waarin vanuit een holistische, integrale blik naar alles wordt gekeken. Dat wil zeggen, alles – mens, organisatie, wereld – wordt gezien als een geheel met daarbinnen onderling afhankelijke, wederzijds beïnvloedende delen. Het is ook een niveau waarin wij een inclusieve kijk hebben op het leven; alles en iedereen doet ertoe. In deze staat van bewustzijn handelen wij vanuit altruïsme, voelen wij de onderlinge verbondenheid met elkaar (één wereld) en combineren het leven in het nu met het realiseren van positieve veranderingen elders en in de toekomst.

Heeft u een vraag?

Wilt u meehelpen? Draag bij op een manier die bij u past. Samen maken wij het gezonde verschil!

Contactformulier