12 juli 2021

Verkenning ethisch kompas

Als een individu of groep in de praktijk prioriteit wil geven aan gezondheid dan roept dat vragen op met een ethische dimensie: ‘wat is juist handelen?’. Al zoekende naar antwoorden blijkt steeds weer dat gevolgen van onze keuzes per definitie niet volledig te overzien zijn, omdat de effecten niet zichtbaar zijn en ons weten onvolledig is.

Tegen deze achtergrond liep tussen juni 2019 – mei 2021 het project ‘Verkenning van een ethisch kompas’. Bestaande uit reflecterende gesprekken tussen het stichtingsbestuur met personen uit het netwerk van de Active Health Foundation, enig literatuuronderzoek en proefondervindelijk ervaren in de praktijk. Centrale vraag was: als je als individu of collectief ‘Gezondheid als een waarde’ centraal wilt stellen, welke voorwaardelijk afhankelijke ethische basisprincipes kunnen in principe bijdragen aan ‘gezonde mensen en een gezonde wereld’ in het ‘hier en nu’ en het ‘daar en later’?

Publicatie

De weerslag van deze verkenning is door het stichtingsbestuur vastgelegd in de publicatie ‘Gezonde mensen en gezonde wereld. Verkenning van een ethisch kompas’. Het bestaat uit een theoretisch denkkader van de verkenning, gevolgd door de opbrengsten.

Heeft u een vraag?

Wilt u meehelpen? Draag bij op een manier die bij u past. Samen maken wij het gezonde verschil!

Contactformulier