13 december 2021

Biologische stadslandbouw in Bolivia

In de buitenwijken van de Boliviaanse stad Cochabamba wonen arme migrantenfamilies. Het is een droog gebied dat geen drinkwater of riolering heeft. Relatief duur water wordt gekocht van de waterdrager. Het dieet is eenzijdig bestaande uit aardappelen met rijst en soms wat pasta. Groente is in Bolivia duur. En het wordt veelvuldig bespoten met chemische gewasbeschermingsmiddelen, ook na de oogst. De leefomgeving is stoffig en grauw. Kale tuinen bij het huis doen vaak dienst als opslagplaats voor kapotte spullen. Biologische stadslandbouw biedt de mensen op verschillende manieren de kans om de gezondheid van henzelf, familie en leefomgeving te verbeteren.

Een eigen moestuin voor families

Met een vervolg op het biologische stadslandbouwproject wilden Fundación Alerta Verda en stichting Wilde Ganzen in 2021-2022 zoveel mogelijk families leren hoe zij zelfstandig een moestuin kunnen beginnen en onderhouden zonder gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en met de middelen die tot hun beschikking staan. Het project richtte zich primair op familietuinen, aangevuld met tuinen bij scholen en centra om kinderen en hun ouders te enthousiasmeren. Gezinnen die al langere tijd meededen, kwamen in aanmerking voor hulp bij de installatie van regenwateropvang.

Er zijn kleine tuinen aangelegd bij de gezinnen (en ook bij scholen). De deelnemers hebben trainingen gevolgd over het beheer van een biologische moestuin, inclusief composteren en gezond koken. Tuingereedschap, zaden en planten zijn uitgedeeld. De inwoners kweken vooral snelgroeiende groente, zoals sla, snijbiet en spinazie. Maar ook een variatie aan ui, tomaat, courgette, peterselie, selderij en verschillende andere kruiden. In de buurt zijn er appelbomen en passiebloemen geplant. Ze geven voedsel en kleur aan de buurt. Daarnaast zijn er dakgoten geplaatst bij de huizen om het regenwater beter op te vangen in watertanks en er zijn druppelbevloeiingssystemen in de moestuinen geïnstalleerd.

Verbetering gezondheid in vele opzichten

De eigen biologische familiemoestuinen en schooltuinen verhogen in vele opzichten de levenskwaliteit:

  • Een gezonder en gevarieerder voedingspatroon.
  • Een gezonde fysieke activiteit.
  • Een groenere leefomgeving.
  • Minder afval en eigen organische mest door te composteren.
  • Meedoen van kinderen met een verstandelijke en lichamelijke beperking met het gezin in de moestuin.
  • Oogst van water en efficiënter watergebruik.
  • Verbetering van de economische situatie en vergroting van het zelfvertrouwen van met name vrouwen door toegenomen autarkie.

Active Health Foundation steunde dit project met een financiële gift.

Bijdrage leveren?

Wilt u ook dit mooie project steunen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Heeft u een vraag?

Wilt u meehelpen? Draag bij op een manier die bij u past. Samen maken wij het gezonde verschil!

Contactformulier