Patrick Teunissen

Patrick Teunissen

Bewust leven

Vorm geven aan de voorwaardelijkheid van gezondheid in de dagelijkse praktijk, dat is wat we als stichting met zoveel mogelijk andere mensen proberen te doen. Voor mij gaat het integraal benaderen van de waarde van gezondheid over een zeer bewuste leefwijze over de assen van de leefstijlcirkel (zie afbeelding onderaan) en over duurzaamheid (people, planet, impact). Zeer bewust leven, in de zin dat je in het labyrint van het leven op zoek gaat naar jouw doel. Dat je dat mindful en heartful – je hart volgend en met (zelf)compassie – doet, waarbij je luistert naar je gut feeling, je intuïtie. En de regie neemt op alle gebieden van je leven en je gezondheid.

Gezondheid als voorwaarde

Door zoveel mogelijk mensen te faciliteren bij bewustzijnsontwikkeling van de waarde van gezondheid op alle thema’s van hun leven, dragen wij als AHF tegelijkertijd bij aan het ideaal van de homo universalis, gelijke kansen voor iedereen en de integrale realisatie van de Sustainable Development Goals. Het is derhalve dan ook belangrijk dat wij als stichting extra aandacht besteden aan mensen met een lagere sociaaleconomische status (SES). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat zij qua levensverwachting, gezondheidsbeleving en leefstijlrisicofactoren op ziekte achterblijven bij mensen met een hoge SES. Dit vraagt ook dat wij als samenleving op zoek gaan naar hoe wij ons systeem dusdanig anders kunnen inrichten vanuit de waarde van gezondheid dat er een paradigmashift zal plaatsvinden van nazorg/curatief handelen naar integraal gezondheidsdenken.

Levensloop

Life events en de reflectie van mijn vier opgroeiende kinderen maakten echter dat ik mij in toenemende mate ben gaan inzetten om de waarde van gezondheid systemisch te verankeren. Dit resulteerde onder meer in mijn bestuursfunctie en voorzitterschap bij Stichting Active Health Foundation. Een sociaal-maatschappelijke instelling gericht op ‘gezonde mensen en een gezonde wereld’ waar bewustzijnsontwikkeling rond de waarde van gezondheid, de verwezenlijking van duurzaamheidsdoelstellingen en socio-economisch handelen in een maatschappelijke context samenkomen. Daarnaast ben ik heden betrokken bij diverse ( advies) organisaties in gezondheid.

Practise what you preach

Vanuit de gedachte ‘practise what you preach’ en het adagium ‘intuition is a gift, your mind the servant’ probeer ik dag in dag uit in het gedachtengoed van de leefstijlcirkel een optimale balans te vinden op alle aspecten van mijn leven. Een balans tussen aandacht geven aan thuis en mijn voldoeninggevende werk, mijn passie voor tennissen, hardlopen, fietsen en wandelen, meditatie, genieten van biologisch vegetarisch eten, culturele activiteiten en lezen.

Heeft u een vraag?

Wilt u meehelpen? Draag bij op een manier die bij u past. Samen maken wij het gezonde verschil!

Contactformulier